De 3 grootste fouten die jij NIET moet maken als je begint met fitness!

Deze week behandelen we 3  fouten die veel mensen maken als ze beginnen met trainen. Zelf hebben wij een aantal van deze fouten zeker ook gemaakt, en daarom willen we jou ervoor behoeden dat je deze ook maakt! Als je er voor zorgt dat je dit meteen goed doet als je begint, kan je meteen flinke progressie gaan boeken!


Fout 1: De focus leggen op bepaalde spiergroepen, en het negeren van andere spiergroepen! 

Veel mensen die beginnen willen vaak meteen ergens de focus op leggen, zoals armen, borst of schouders. Hierbij skippen ze vaak andere spiergroepen zoals bovenbenen, hamstring, kuiten, buik, noem maar op. Veel mensen weten niet dat het resultaat hiervan is dat je lichaam uit proporties gaat groeien, waar je nog jaren last van kan hebben. Met fitness en bodybuilding wil je je richten op “aesthetics”, met alle spiergroepen ontwikkeld tot een mooi geheel waarbij verhoudingen in balans moeten zijn. 


Door op deze manier te trainen ga je bepaalde spiergroepen meer ontwikkelen en andere minder met disproportionele ontwikkeling tot gevolg. Later is het veel moeilijker om deze achterliggende spiergroepen progressie te laten inhalen. Veel mensen die beginnen denken meteen dat bepaalde spiergroepen achterlopen (bijvoorbeeld bovenkant borst, terwijl je hele borst überhaupt nog niet de tijd heeft gehad om te groeien. Begin eerst met full body trainingen om überhaupt wat progressie te gaan maken, wat er achter loopt zie je dan later pas! (na bijvoorbeeld 1 jaar trainen) 


Fout 2: Het niet volgen van een vast programma.

Alhoewel het natuurlijk goed is dat je als beginner in ieder geval start met trainen, kan het volgen van een vast programma je zoveel extra progressie opleveren. In plaats van naar de gym gaan, doen waar je zin in hebt, en elke keer iets anders trainen, kan je met het doen van vaste trainingsdagen met vaste oefeningen veel meer progressie maken. 


Natuurlijk kan dit minder leuk zijn, en als beginner die begint met trainen ga je überhaupt progressie maken omdat je je lichaam prikkels gaat geven. Echter verlies je waardevolle tijd in het perspectief van progressie gezien. Als je begint met het volgen van een vast programma kun je je beter richten op progressieve overbelasting in de vorm van het verhogen van gewicht en/of herhalingen, de manier om spiergroei na te streven. Als je niet steeds dezelfde oefeningen doet, kan je deze dingen ook niet verhogen. Dit is de reden dat veel mensen veel spierpijn ervaren, ze doen steeds iets anders en denken dan dat spierpijn een teken van progressie is. Als je onze blogs leest weet je dat dit niet per se waar is. (Lees het HIER na!)

 

Fout 3: Het niet bijhouden van je oefeningen en je programma. 

Deze fout sluit aan bij fout nummer 2, en houdt in dat je de gewichten die je gebruikt, en het aantal herhalingen die je doet, niet bijhoudt. Hoe kun je je richten op het verhogen van gewicht of herhalingen als je dit niet bijhoudt? Meten = weten, en veel mensen denken, dit onthoud ik wel bla bla bla. Dit is daarmee fout nummer 3 die veel beginners maken. 

Zelf merkte ik bizar veel extra progressie toen ik ben begonnen met een vast programma, met het opschrijven van mijn sets, gewichten en herhalingen, en het richten op progressive overload op deze gebieden. Het lijkt saai om dit te doen, maar het maakt een bizar verschil, zeker voor beginners.  


Dit zijn 3 grote fouten die veel beginners maken waardoor ze onnodig veel tijd verspillen die ook besteed had kunnen worden aan progressie maken. Natuurlijk is er de nuance dat ze tenminste beginnen, en dat je als je start niet per se zin hebt om al deze dingen meteen te doen. Feit is dat plezier voorop staat, maar dat dit wel essentiële dingen zijn die horen bij krachttraining en progressie boeken!

Laat een reactie achter