Spotten

Wat is een spotter? 

Een spotter is iemand die de lifter ondersteund bij het uitvoeren van een oefening.  Zo kan de lifter die zijn grenzen probeert te verleggen, veilig de oefening uitvoeren.

Hoe zorg je ervoor dat er op een juiste manier gespot wordt ? 

Voor beide geldt: 

  • Krijgt de lifter het gewicht niet omhoog en heb je hem als spotter moeten helpen? Dan leg je de bar ten allen tijde terug ! Ga als lifter niet nog een herhaling doen om je ego te bootsen, het gewicht was namelijk gewoon te zwaar. Het telt niet als herhaling, ook niet al hielp de spotter alleen met zijn pink. Het spotten met bijvoorbeeld alleen je vingers, zorgt er al voor dat je in feite veel minder gewicht omhoog drukt. 

Verder geldt voor de lifter :

  • Geef aan hoeveel herhalingen je verwacht te kunnen doen met gewicht. Zo kan de spotter inschatten wanneer hulp eventueel wenselijk is. 
  • Geef aan of je wilt dat de spotter het gewicht aangeeft of teruglegt.
  •  Maak ten alle tijde de beweging af , stop bijvoorbeeld niet opeens met bankdrukken. Dit kan de spotter in een onprettige situatie brengen. Je kan het zelf wel inbeelden ;) 

En voor de spotter:

  • Geef aan hoe je hem helpt, voor verschillende oefeningen zijn er verschillende manieren van spotten. Leer deze manieren als je iemand goed wilt kunnen spotten.
  • Grijp niet te vroeg of te laat in als spotter. Zorg ervoor dat de lifter genoeg moeite kan doen om hem omhoog te krijgen. Genoeg moeite betekent niet dat hij of zij pijn moet lijden ;)

Heb je vragen of feedback ? Dan horen we het graag :) 

Groetjes,

Nick & Jim 

 

Laat een reactie achter